همیشه این سوال در ذهنم مطرح بوده و هست که مهندس موفق کیست. چگونه فکر می کند، چگونه کار می کند و چه برنامه ای در مواجهه با سوالات جدید دارد. اصلا آیا یک عنوان است که به کسی که در یکی از رشته های مهندسی درس می خواند می دهند.
جالب است بدانید ریشه کلمه مهندس از اندازه فارسی است. از اندازه، هندسه عربی ساخته شده است. قرار گرفتن در وزن فاعلساز کلمه مهندس را دوباره به ما پس داده است. پس مهندس در تعریف ساده آن باید اندازه بگیرد، طرح بدهد و اجرا کند. اندازه گیری امور کیفی به جای خود، حتی گاهی باید کیفیت را هم اندازه گیری کند. باید بگوید نیاز بازار به این محصول تا چه حد است. باید اولویت پروژه ها و برنامه ها را اندازه گیری کند. باید میزان مشکلات را بسنجد. پس اندازه گیری یک کلمه نیست. یک دنیا حرف در خود جای داده است. از طرف دیگر مبنای کار هم قرار می گیرد. پس عدم استفاده درست از ابزار مناسب و یا اشتباه در این فرآیند، حتی درصورت درست بودن ادامه را، تباهی کار را در پی دارد.
مهندس باید برای حل مسئله طرح بدهد. طرح خود در چندین لایه مطرح است. اول باید بگوید چه مسیری برای حل مسئله طی شود. این در حقیقت کلی ترین طرح است. مطالعات بیشتر اجزای مسئله را بیشتر مشخص می کند. پس از آن با استفاده از یک نفر کارشناس یا گردهمآیی مجموعهای از کارشناسان، طرح جزئی با قابلیت اجرا ارائه میشود. در نهایت با در اختیار گذاشتن طرح به مهندسان و مدیران اجرایی و گردهمآیی مجموعهای از کارگران، تکنسینها، مهندسان و مدیران طرح وارد مرحله اجرایی شده و به بار می نشیند.
تا اینجای کار مبنای مشخصی ریخته شد که وقتی می گوییم مهندس بدانیم با چه پدیده ای روبه رو هستیم! حال می خواهیم بدانیم این پدیده چگونه می تواند موفق هم باشد!! در این مجموعه نوشته ها که به مناسبت روز مهندس کلید خورده است، سعی می کنم ویژگی های یک مهندس آن هم از نوع موفقش (!) را البته از دیدگاه خودم براتون بگم.
من اولین ویژگی را بینش و آیندهنگری می دونم. کسی که این توانایی را داشته باشه که نیاز را درست و به موقع تشخیص دهد. یک مهندس خوب را با این ویژگی برجسته می تونم بیل گیتس را نام ببرم (البته از نظر آکادمیک مهندس حساب نمیشه، چون درس دانشگاهی را نیمه کاره رها کرد!). در اواخر دهه 70 با دوستش به این ایده فکر می کنند که هر خانه نیازمند یک رایانه شخصی خواهد بود. جالب اینجا است که در آن زمان، این ایده دیوانگی قلمداد می شد. ولی با طرح و برنامه دقیق، می بینیم که نه تنها ایده محقق شده است بلکه بیل گیتس با سرمایه ای بیش از 80 میلیارد دلار از ثروتمندترین افراد روی کره زمین محسوب میشود. مهندس دیگر را هنری فورد می توان نام برد. او نیز بدون داشتن تحصیلات آکادمیک توانست تحولی در عرصه خودروسازی ایجاد کند. ایده او این بود که با توجه به مشکلاتی که استفاده از اسب به همراه دارد، باید آن را با موتور محرک قدرتمندی (ابتدا بخار و بعد موتور احتراقی) جایگزین ساخت. او نیز در جهتی گام برداشت که هر خانواده ای بتواند از محصول او استفاده کند.
دومین ویژگی را به روز بودن می دانم. مهندس باید در جریان آخرین اخبار و فناوری های موثر بر کار خود باشد. پس اول باید پارامترهای تاثیرگذار بر کار خود را شناسایی کند. این پارامترها می توانند قیمت ارز و نفت، روابط سیاسی و بین المللی، قوانین و قراردادهای مصوب ملی و بین المللی و ... باشند. از طرف دیگر باید با فناوری روز به پیش برود. اگرچه روزی مکان مناسب در بازار برای فروش محصول کارایی داشت ولی اکنون باید بفهمد که فروش آنلاین نقش چشمگیری در فروش شرکتها ایفا می کند و خود را برای این تغییر تدریجی آماده کند. در غیر این صورت حذف تدریجی خود را خواهد دید. اگرچه روزی محصول را با فناوری مرسوم آن زمان تولید می کرده است اما با رصد فناوری های نوین باید درصدد باشد تا با کاهش قیمت و افزایش کیفیت از رقبا پیشی گیرد.
در ادامه این سری مباحث به سایر ویژگی ها همچون خلاقیت، ارتباط اجتماعی، وقت شناسی، مطالعه پرداخته میشود. با ارائه نظرات ارزشمند خود ما را در اصلاح و تکمیل این مباحث یاری فرمایید.
پی نوشت: ادیبی می گفت که تدوین زبان عربی به صورت قانونمند کار ایرانیان بوده است. این است که می بینی به طور معمول مردم جمله ای را بدون استفاده از کلمه ای عربی به پایان نمیرسانند. من به شخصه حس خوبی به آن اشخاص ندارم. به نظر شما در زمان کنونی چه کسانی همچون ادیبان عرب زبان ایرانی در غنای تمدنی غیر می کوشند؟
درود و سلام
چندین ماه پیش با یکی از دوستان که خارج از ایران در حال تحصیل است، در مورد کم و کیف زندگی صحبت می کردیم. تفاوت های فرهنگی جالبی را ذکر می کرد که می توان عظمت و پیشتازی آنها را در همین مسائل جستجو کرد. از جمله این مسائل که می خواهم بیشتر به آن بپردازم بحث غنای محتوا در زمینه های گوناگون تحصیلی، کاری، زندگی، روانی و ... است. این بدان معنی است که اگر فردی در زمینه ای فعالیت داشته است در تلاش است تا با روشی این اطلاعات را در اختیار سایر افراد بگذارد. منظور از فعالیت یک کار شاخص و منحصر به فرد که تاکنون کس دیگری انجام نداده باشد، نیست. مسافرت به سرزمین های آسیایی، گذراندن دوره های دانشگاهی و آزاد، راه اندازی یک کسب و کار، یک تجربه استخدام و کارمندی در یک شرکت، زمینه های کاری و مسائل به روز یک استاد و ... از جمله فعالیت ها هستند. خب شخص پس از این تجربه احساس می کند با مسائل جدیدی روبه رو شده است و به آگاهی های دست یافته است که اگر از همان ابتدا این اندوخته های علمی و عملی را می داشت، قطعا در جایگاه بهتری قرار داشت. بنابراین خود را ملزم به انتشار مطالب می کند. باید توجه کرد که این یک جریان یکسویه مطالب نیست. قطعا اشخاص در همین راه با دوستانی ارتباط برقرار می کنند که موجب هم افزایی دانش و تجربه یکدیگر می شوند.
در این راه، ایرانیان از دیرباز می لنگیدند. همان طور که در بازدید از موزه ها می بینی کارشناس می گوید این فن لعاب کاری سفال با فوت اساتید این حرفه و عدم ادامه راه توسط فرزندان به زیر خاک رفته است و هنوز متخصصان نمی دانند با چه مواد و چه روشی می توانستند چنین کیفیتی را ارائه کنند. یا در جای دیگر می بینی استادی حمامی، مسجدی و یا هر بنای دیگری ساخته است ولی در رساله ای توضیح مختصری در خصوص محاسبات و روش طراحی نداده است. نتیجه این می شود که می بینی یک پل را 400 سال پیش برای عبور چارپا و انسان ساخته اند، تا چند سال پیش هم خودرو و ماشین سنگین عبور می کرده است و هیچ مشکلی هم ندارد. فراتر از جهت زیبایی هم به مراتب چشم نوازتر است. حال سه طبقه ساختمان می سازند، فردای آن کامل آوار می شود.
ما نیاز به ایجاد این ویژگی رفتاری درونی هستیم. این می شود که شخص دوم به جای شروع از صفر از بیست آغاز می کند و نفر بعد از پنجاه و به همین ترتیب. این می شود که انباشتگی چند دهه و چند سده یک ملت، شهر، شرکت، خانواده و ... آنها را در آن زمینه پیشتاز می کند. این انتقال دانش و تجربه به اهل آن، از وظایف ضروری هر فردی است که توجه به آن گره های بسیاری را از زندگی مردمان این مرز و بوم می گشاید.
شاد زی